Oncologie

Oncologie

Wij bieden een multidisciplinaire benadering van oncologie met een scala aan diagnostische en behandelingsmogelijkheden. De afdeling oncologie bestaat uit dierenartsen Benjamin van Rijswoud, Nicole van Werven en oncologisch chirurg Jurgen Tan. We werken samen met Arno Roos ( Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein en dierenkliniek Korte akkeren) 

Eventuele behandelingen worden uiteraard afgestemd op de behoeften van de patiënt en de middelen van de eigenaar. Ter ondersteuning bieden wij begeleiding aan zowel de verwijzende dierenarts als zijn/haar cliënt. 

Diagnose

Uitgebreide diagnostische mogelijkheden en de expertise om de resultaten te interpreteren, stelllen ons in staat om het stadium en de ernst van de ziekte te beoordelen voordat we adviseren over een eventuele behandeling. Vaak gebruiken we de volgende diagnostieken in het onderzoek van een (nieuwe) patiënt: 

 • Bloed en urine onderzoek
 • Digitale röntgen en geavanceerde beeldvorming, inclusief CT scan (en indien nodig MRI) volledig ondersteund door medische beeldvormingsspecialisten. 
 • Abdominale en thoracale echografie, inclusief echografie geleide naald aspiratie en biopsie 
 • Laparoscopische geassisteerde biopsie (lever, multi-orgaan) 
 • Endoscopische biopten maag en darm 
 • Video rhinoscopie gecombineerd met CT voor massa's in de neus 
 • Chirurgische biopsie 

Behandeling

Naast chirurgie is chemotherapie een belangrijke behandelmethode. Chemotherapie kan worden ingezet als enige behandeling, zoals bijvoorbeeld bij dieren met maligne lymfoom (= lymfeklier kanker), of als aanvullende therapie na operatie van kwaadaardige tumoren om het ontstaan van uitzaaiingen te voorkomen/vertragen. 

Indien bestralingen nodig zijn verwijzen wij door naar de praktijk van Arno Roos in Gouda als de tumor oppervlakkig is. En naar Utrecht (faculteit diergeneeskunde) of Lille (oncovet) als de tumor dieper ligt.  

Naast deze klassieke behandelmethoden, vinden ook binnen de diergeneeskunde veel ontwikkelingen plaats, zoals op het gebied van fotodynamische therapie, immunotherapie, TKI's en stelfonta.  Dit geeft soms nieuwe mogelijkheden, zoals voor de behandeling van blaas(hals) tumoren bij de hond, moeilijk te verwijderen mastceltumoren enzovoorts. 

Veelvoorkomende oncologische operaties zijn:

 • Thoracale oncologische chirurgie (longkwabresectie voor primaire longneoplasie, ribresectie voor thoracale wandtumoren, thymoma-verwijdering)
 • Mastceltumorresectie en reconstructie voor grote mastceltumoren
 • Verwijderen van weke delen sarcoom en huidreconstructie
 • Abdominale oncologische chirurgie (leverkwabresectie voor primaire levertumoren, splenectomie, darmresectie en anastomose, blaaswand neoplasie)
 • Hoofd en nek oncologische chirurgie (schildkliercarcinoom resectie, bijschildklierectomie, lokale lymfeklierresectie)
 • Huidreconstructie na oncologische chirurgie (promotiekleppen, axiale patroonflappen, huidtransplantaties)
 • Amputatie van ledematen (osteosarcoom)

Kortom, ook voor dieren met kanker bestaan er mogelijkheden om behandeld te worden. Of uw dier in aanmerking komt voor behandeling, welke behandeling het meest effectief is, wat deze behandeling inhoudt voor het dier, maar ook voor u, wat u van een behandeling mag verwachten (prognose); dat zijn vragen die onze oncologische dierenartsen kunnen beantwoorden. Wilt u meer informatie, stuur dan vooral een mail naar oncologie@evidensia.nl ter attentie van  Benjamin van Rijswijk, Nicole van Werven of Arno Roos 

Verhaal uit de praktijk - Loki

Loki is een prachtige Zwitserse herder dame van 8 jaar oud, die begin dec 2021 wordt aangeboden bij de eigen dierenarts met beiderzijdse verdikkingen bij de kaak. Deze verdikkingen gaan uit van de lymfeknopen. Omdat de lymfeknopen na 14 dagen niet in grootte zijn afgenomen wordt er een dunne naald biopt genomen (dit kan zonder sedatie) en opgestuurd naar de cytoloog. Na een aantal dagen komt de uitslag terug. Deze uitslag is niet goed. Er is sprake van een lymfoom. ( grootcellig B cel lymfoom)

Verhaal uit de praktijk - Loki

Lymfoom is een tumor van een van de witte bloedcellen die zich in dit geval genesteld heeft in o.a. de lymfeknopen. Zonder behandeling is deze ziekte na een aantal weken al dodelijk. De eigenaren willen graag weten welke mogelijkheden voor behandeling er zijn en worden doorverwezen naar onze poli Oncologie.

Loki wordt 4 januari 2022 aangeboden op de polikliniek. Voor de prognose is het van belang dat er gestageerd wordt. Dit houdt in dat er gekeken wordt hoe de algemene conditie van Loki is en of het lymfoom zich beperkt tot de lymfeknopen of ook op andere plekken aanwezig is. Hiervoor wordt bloedonderzoek uitgevoerd en een echo van de buik gemaakt. Uit deze onderzoeken blijkt het lymfoom zich alleen in de uitwendige lymfeknopen te bevinden. Dit noemen we een stage 3a.

De verschillende behandelmogelijkheden worden besproken, elk met een eigen verwachtte overleving. (niks doen, alleen prednison, chemotherapie). De eigenaren van Loki willen graag chemotherapie opstarten, omdat dit een zo lang mogelijke overleving geeft. 65% van de behandelde dieren leeft na 1 jaar nog.

Chemotherapie kan een goede optie zijn om het leven van een dier met kanker te verlengen. Echter, de omstandigheden thuis, het karakter van een dier, de belasting voor het dier, de bijwerkingen, het te verwachten effect, de kosten, zijn allemaal factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, braken, diarree en een tekort aan witte bloedcellen. In het geval van Loki vallen deze factoren positief uit en eigenaar kiest voor een multidrug protocol.  Dit protocol start met een injectie oncaspar. Dit is geen chemo middel, maar deze injectie onttrekt voedingsstoffen aan het bloed die van belang zijn voor de tumorcellen. 1 week wordt gestart met de chemo middelen. Afwisselend zal dit een infuus met chemo zijn, een week later gevolgd door chemo tabletten thuis, een week later gevolgd door een infuus met een ander chemomiddel. Daarna 2 weken rust, waarna deze cyclus nog minimaal 3 en maximaal 5 x herhaald wordt.

Verhaal uit de praktijk - Loki

Loki begint meteen na het intake gesprek met de behandeling. Elke behandeling is een individuele. Soms kunnen er bijwerkingen ontstaan die dermate ernstig zijn, dat het gebruikte middel vervangen wordt voor een ander middel. Soms zal de gebruikte dosering aangepast worden in verband met bijwerkingen. En soms verlengen we de tijd tussen de chemo's. Loki had weinig bijwerkingen van de chemo behalve een tekort aan witte bloedcellen, waardoor we zowel de dosering verlaagd als de tussentijd verlengd hebben. Loki heeft in totaal 4 cycli gehad. De eigenaren hebben dit traject als positief ervaren qua bijwerkingen voor hun hond. We zitten nu 10 maanden na diagnose en het gaat nog steeds erg goed met Loki. De kanker is nog steeds in remissie. Loki wordt uiteraard op regelmatige basis gecontroleerd en we hopen dat ze nog lang gezond zal blijven.

 

Team Oncologie

Read more about Benjamin van Rijswoud
Benjamin van Rijswoud - Dierenarts Oncologie

Benjamin van Rijswoud

Dierenarts Oncologie
Lees info
Read more about Jurgen Tan
Jurgen Tan - Oncologisch chirurg

Jurgen Tan

Oncologisch chirurg
Lees info
Read more about Nicole van Werven
Nicole van Werven - Dierenarts

Nicole van Werven

Dierenarts
Lees info
Terug naar Disciplines

Contactinformatie praktijk

Hart van Brabant

Terug
 • Ma
  24 uur per dag
 • Di
  24 uur per dag
 • Wo
  24 uur per dag
 • Do
  24 uur per dag
 • Vrij
  24 uur per dag
 • Za
  24 uur per dag
 • Zo
  24 uur per dag

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 745 414
Terug

Vind ons hier:

Eerste Zeine 112 5144 AM Waalwijk Wij zijn vanaf 08:30u open voor consulten en kunt u ons telefonisch bereiken.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 745 414