Screening

Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM)

Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM) zijn aandoeningen die vaak voorkomen bij honden van kleine rassen zoals; Cavalier King Charles Spaniel (CKCS), Yorkshire terriër, Maltezer, Chihuahua, Dwergteckel enz. De oorzaak van SM en CM is zeer waarschijnlijk erfelijk. Om meer duidelijkheid te krijgen en om fok adviezen te kunnen geven om het ras gezond te maken/houden worden de meeste fokdieren met stambomen op deze aandoeningen gescreend d.m.v. een MRI scan. Behalve voor de CKCS is dit screenen vrijwillig.

Wat is SM en CM?

Bij CM is de schedel te klein voor de hersenen. De kleine hersenen (cerebellum) puilen uit in het ruggenmergkanaal (myelum). Door stuwing ontstaan er holtes (syrinx, SM) in het ruggenmerg. Deze holtes (syrinx) geven druk op de omliggende zenuwen, waardoor de normale zenuwimpulsen worden verstoord. Typerend van de ziekte is episode van intense pijn en het gaan krabben richting nek of oor, waarbij ze het lichaam niet aan hoeven aan te raken.

Voor screening van uw dier op SM en CM kunt u bij ons terecht. Het maken van een MRI scan vindt onder narcose plaats. Uw dier moet daarom nuchter zijn voor het onderzoek. Dit screenings MRI onderzoek duurt slechts 30 min.

De beoordeling van de MRI wordt, in samenwerking met dr. Paul Mandigers, gedaan door Europees erkende specialisten in neurologie en/of diagnostische beeldvorming. Voor screening op SM/CM hanteren wij een sterk gereduceerd tarief. Wilt u meer informatie? Wij staan u graag telefonisch te woord via 0416 ‑ 745 414.

Download het artikel over SM van Dr. Paul Mandigers

Terug naar MRI

Contactinformatie praktijk

Hart van Brabant

Terug
 • Ma
  24 uur per dag
 • Di
  24 uur per dag
 • Wo
  24 uur per dag
 • Do
  24 uur per dag
 • Vrij
  24 uur per dag
 • Za
  24 uur per dag
 • Zo
  24 uur per dag

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 745 414
Terug

Vind ons hier:

Eerste Zeine 112 5144 AM Waalwijk Wij zijn vanaf 08:30u open voor consulten en kunt u ons telefonisch bereiken.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 745 414