Neurologie

Neurologie

De afdeling neurologie van het Dierenziekenhuis Hart van Brabant wordt geleid door dr. Niklas Bergknut DVM, PHD, Dipl. ECVN. Niklas is daarnaast hoofd van de afdeling Neurologie en Neurochirurgie van IVC Evidensia Nederland.

Het vakgebied neurologie betreft alle ziektes die te maken hebben met hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren die daardoor worden aangestuurd. Denk bijvoorbeeld aan epilepsie, hernia, herseninfarcten, spierontstekingen, verlammingsverschijnselen.

Dierenartsen in de eerstelijnspraktijken kunnen verwijzen naar onze neurologie afdeling. In ons dierenziekenhuis Hart van Brabant werken twee Europese Specialisten Neurologie (Niklas Bergknut en Iris van Soens) bovendien is ons ziekenhuis ook een opleidingsinstelling voor specialisten in opleiding tot Europese Specialisten Neurologie. Deze opleiding, die Koen Santifort nu volgt, duurt 3 jaar. Wij hebben de beschikking over de modernste technologie zoals een high-field MRI-scanner, CT-scanner, electro-diagnostische apparatuur en een “state of the art” operatiekamer om de beste zorg aan onze patiënten te kunnen bieden.

Vooral high-field MRI onderzoeken zijn bij veel patiënten van grote toegevoegde waarde. Daarmee kunnen we naar de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen kijken en de problemen lokaliseren. Op basis van die informatie kan het beste behandelplan worden uitgekozen. Onze specialist medische beeldvorming, Martijn Beukers, beoordeelt de beelden. Klik hier voor verdere informatie over het gebruik van de MRI.

Dikwijls omvat zo’n behandelplan ook chirurgie. Bijvoorbeeld voor een hernia, -waarbij honden soms heel snel verlammingsverschijnselen ontwikkelen en veel pijn hebben-, is chirurgie vaak nodig. Snelheid is daarbij ook van belang. Bij dierenziekenhuis Hart van Brabant staan onze spoed-artsen 24/7 voor u klaar en wij doen altijd ons best om het dier zo snel mogelijk de beste zorg te geven.

Na operaties is fysiotherapie vaak aan te raden. Door samenwerking met collega’s van deze afdeling, kunnen we onze patiënten een nog betere kans op een goed herstel geven. Wij werken in het ziekenhuis samen met de fysiotherapiepraktijk Fysio voor Dieren.

Eigenaren stellen nog wel eens de vraag: ‘Heeft het zin om met een MRI scan op zoek te gaan naar een probleem in de hersenen van mijn dier? Daaraan kun je toch niets doen?’ Een mooi voorbeeld van het tegendeel, dat we er wel iets aan kunnen doen, is onderstaande casus waarbij ons team onder leiding van onze anesthesioloog Jiske l’Ami en neurochirurg Niklas Bergknut een hersentumor bij een kat verwijderde. Zo werken we samen met al onze specialistische collega’s van diverse afdelingen om onze patiënten zo goed mogelijk te helpen.

MRI hersentumor kat

MRI-scan van een kat met een hersenvliestumor

hersentumor kat

Foto van de tumor na verwijdering naast een model van een kattenschedel

Na het eerste bezoek bij de neuroloog, worden vaak één of twee controlebezoeken gepland, om de therapie en patiënt te monitoren en bij te stellen waar nodig. Daarna worden indien mogelijk de controlebezoeken gedaan bij de verwijzende dierenarts.

Namens al onze teamleden, wensen wij al onze neurologie patiënten het beste toe. Heeft u een dier met een neurologisch probleem onder behandeling als dierenarts, of bent u eigenaar? Neem gerust contact op met ons dierenziekenhuis Hart van Brabant.

Ga naar MRI

Lees meer over onze MRI

Lees meer over onze MRI en bekijk onze casussen. 

Screening op CMSM

Voor screening op CMSM bent u van harte welkom op onze high field 1.5Tesla MRI, “onze mercedes” onder de MRI’s! Hoe hoger de veldsterkte van een MRI, hoe meer signaal geleverd wordt en dat levert simpelweg betere beelden op.

De minimumleeftijd van een hond voor deelname aan de CMSM-screening is één kalenderjaar en er is geen maximale leeftijdsgrens. Het maken van een MRI scan vindt onder narcose plaats. Het dier moet daarom nuchter zijn voor het onderzoek. De voorbereiding én het uitvoeren van het MRI onderzoek duren samen ongeveer één uur. De beoordeling van de MRI wordt, in samenwerking met dr. Paul Mandigers, gedaan door erkende specialisten in neurologie en/of diagnostische beeldvorming. Voor screening op CM/SM hanteren wij het tarief van 499 euro all-in. 

Wilt u meer informatie? Wij staan u graag telefonisch te woord via 0416 - 745 414.

Lees meer over SM en CM

Syringomyelie en CM

Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM). Aandoeningen die vaak voorkomen bij honden van kleine rassen. Lees meer over CMSM en hoe een MRI onderzoek kan helpen.

Team Neurologie

Read more about Niklas Bergknut
Niklas Bergknut - Dipl. Neurologie

Niklas Bergknut

Dierenarts Specialist Dipl. Neurologie
Lees info
Read more about Iris Van Soens
Iris Van Soens - Dipl. Neurologie

Iris Van Soens

Dierenarts Specialist Dipl. Neurologie
Lees info
Read more about Martijn Beukers
Martijn Beukers - Dipl. Radiologie

Martijn Beukers

Dierenarts Specialist Dipl. Radiologie
Lees info
Read more about Koen Santifort
Koen Santifort - Specialist Neurologie, board eligible European College of Veterinary Neurology (ECVN)

Koen Santifort

Specialist Neurologie, board eligible European College of Veterinary Neurology (ECVN)
Lees info
Read more about Esther Lichtenauer
Esther Lichtenauer - Dierenarts Specialist Neurologie in opleiding

Esther Lichtenauer

Dierenarts Specialist Neurologie in opleiding
Lees info
Read more about Quinten van Koulil
Quinten van Koulil - Dierenarts/Gespecialiseerd Neurologie Intern

Quinten van Koulil

Dierenarts/Gespecialiseerd Neurologie Intern
Lees info
Read more about Jeanette Pijnenburg
Jeanette Pijnenburg - Specialisatie MRI

Jeanette Pijnenburg

Radiologisch laborante Specialisatie MRI
Lees info
Read more about Vivianne Stoute
Vivianne Stoute - Specialisatie MRI

Vivianne Stoute

Paraveterinair Specialisatie MRI
Lees info
Read more about Saskia Spierings
Saskia Spierings - Paraveterinair

Saskia Spierings

Paraveterinair
Lees info
Terug naar Disciplines

Contactinformatie praktijk

Hart van Brabant

Terug
 • Ma
  24 uur per dag
 • Di
  24 uur per dag
 • Wo
  24 uur per dag
 • Do
  24 uur per dag
 • Vrij
  24 uur per dag
 • Za
  24 uur per dag
 • Zo
  24 uur per dag

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 745 414
Terug

Vind ons hier:

Eerste Zeine 112 5144 AM Waalwijk Wij zijn vanaf 08:30u open voor consulten en kunt u ons telefonisch bereiken.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 745 414